Sayfalar

11 Ağustos 2012 Cumartesi

İmansızın Allah demesi

İmansızın Allah demesi    


Sual: (La ilahe illallah diyen Cennete girer) hadisine, kâfir, münafık, mürtet, bid’at ehli de dâhil midir?
CEVAP
Ölçü şu: İmansız olarak ölen Cennete giremez. Kur’an-ı kerimin bazı âyetleri, diğerlerini açıkladığı gibi, hadis-i şeriflerin bir kısmı da diğerlerini açıklar. (Şartsız bildirilen hükümlerin bazı şartları vardır) ifadesi, dinimizde bir kuraldır. Müslüman olmayan kimse, kesinlikle Cennete giremez. Bir gayrimüslim, (Lâ ilâhe illallah) dese, hattâ (Muhammedün Resulullah) dese de, Cennete giremez. İmanın altı şartına inanma mecburiyeti vardır. İnanmak da yetmez, ayrıca beğenerek söylemek gerekir. Dille söylemek de yetmez, kalble tasdik etmek de şarttır.

İhlâs da şarttır, (Ancak ihlâsla, Lâ ilâhe illallah diyen Cennete girer) hadis-i şerifi ihlâssız söylemenin muteber olmadığını gösteriyor. Peki, ihlâs nedir? Bunu da Peygamber efendimiz açıklıyor, (İhlâs, haramlardan sizi menetmesidir) buyuruyor. (Bezzar)
İmanın alameti, farzları yapıp haramlardan sakınmaktır. Haramlardan sakınılmıyorsa, ihlâs yok demektir. İmanlı olmak için kalble tasdik de gerekiyor. Bir hadis-i şerif meali:
(Kalble tasdik edip, ihlâsla kelime-i şehadeti söyleyen Cennete girer.) [Taberani]
Bir de bunları beğenmek şartı vardır. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(İnanarak, beğenerek ihlâsla Lâ ilâhe illallah diyen Cennete girer.) [İbni Hibban]
İslamiyet’i hak din bilmedikten sonra, ne yaparsa yapsın faydası olmaz. Bir hadis-i şerif meali:
(İhlâsla, “Rabbimin Allah, dinimin İslam ve peygamberimin Muhammed aleyhisselam olduğuna razıyım” diyen Cennete girer.) [İ. Ahmed]
Demek ki bir kimse, diğer bütün dinleri bâtıl, İslamiyet’i de tek hak din olarak bilmezse, Muhammed aleyhisselamı kendi peygamberi olarak kabul etmezse, Cennete giremez. Ayrıca, Amentü’de bildirilen imanın altı esasına da inanmak şarttır. İman, bir bütündür. Biri noksan olursa, iman olmaz.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için önemlidir.