- Aklı olan kimselerin, Allahü teâlâya sükr etmek için, Muhammed aleyhisselâma uymaları lâzımdır. Onun yoluna (İslâmiyyet) denir.
- Muhammed aleyhisselâma uyan kimseye (Müslimân) denir.
- Allahü teâlâya sükr etmege, ya’nî Muhammed aleyhisselâma uymaga (İbâdet etmek) denir.
- (Îmân) Muhammed aleyhisselâmın bildirdigi altı seye inanmak ve islâmiyyeti kabûl etmek ve küfr alâmeti olan seyleri söylemekden ve kullanmakdan sakınmakdır.
- Her müslimânın, küfr alâmeti olan seyleri ögrenmesi ve bunlardan sakınması lâzımdır. Îmânı olana (Müslimân) denir.
- Beden ile veyâ kalb ile yapılacak ve sakınılacak ibâdet bilgileridir. Yapılması emr edilen bilgilere (Farz)
- sakınılması emr edilen bilgilere (Harâm) denir. Bunlara (Fürû-i din) veyâ (Ahkâm-ı islâmiyye) yâhud (İslâmiyyet) bilgileri denir.
- Herkese ilk lâzım olan sey, (Kelime-i tevhîd) söylemek ve bunun
ma’nâsına inanmakdır. Kelime-i tevhîd (Lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah)dır. Bunun ma’nâsı (Allah vardır ve birdir. Muhammed aleyhisselâm, Onun Peygamberidir) demekdir. Buna inanmaga (Îmân etmek) ve (Müslimân olmak) denir. Inanan kimseye (Mü’min) ve (Müslimân) denir - Kur’ân-ı kerîm Allah kelâmıdır. Allahü teâlâ, Cebrâîl aleyhisselâm ismindeki melek ile, Kur’ân-ı kerîmi Muhammed aleyhisselâma göndermisdir. Kur’ân-ı kerîmin kelimeleri arabîdir. Fekat, bu kelimeleri yan yana dizen Allahü teâlâdır. Kur’ân-ı kerîmdeki arabî kelimeler,Allahü teâlâ tarafından dizilmis âyetler hâlinde, harf ve kelime olarak gelmisdir. Bu harf ve kelimelerin ma’nâsı kelâm-ı ilâhîyi tasımakdadır. Bu harflere, kelimelere (Kur’ân) denir.
- Muhammed aleyhisselâmın sözlerine (Hadîs-i serîf) denir.
- Bunlardan, ma’nâsı Allahü teâlâ tarafından, kelimeleri Muhammed aleyhisselâm tarafından olan hadîs-i serîflere (Hadîs-i kudsî) denir.
- Islâm dîninin bildirdigi din bilgileri, (Ehl-i sünnet) âlimlerinin kitâblarında yazılı olan bilgilerdir. Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdikleri îmân ve islâm bilgileri arasında, ma’nâları açık olan (nasslar)dan ya’nî âyet-i kerîmelerden ve hadîs-i serîflerden birine inanmayan (Kâfir)
olur. Inanmadıgını gizlerse, (Münâfık) denir. Hem gizler, hem de, müslimân
görünerek müslimânları aldatmaga çalısırsa, buna (Zındık) denir. Ma’nâsı açık olmıyan nassları yanlıs te’vîl ederek, yanlıs inanırsa, kâfir olmaz. Fekat, Ehl-i sünnetin dogru yolundan ayrıldıgı için, Cehenneme girecekdir. Bu kimse, ma’nâsı açık olan nasslara inandıgı için,
azâbda sonsuz kalmıyacak, Cehennemden çıkarılacak, Cennete sokulacakdır. Bunlara (Bid’at ehli) veyâ (Dalâlet fırkaları) denir. Yetmisiki dürlü dalâlet fırkası vardır. Bunların ve kâfirlerin, mürtedlerin yapdıkları ibâdetlerin ve insanlara yapdıkları iyiliklerin, hizmetlerin hiçbiri kabûl edilmez, âhiretde ise yaramaz. I’tikâdı dogru olan müslimânlara (Ehl-i sünnet vel-cemâ’at) veyâ (Sünnî) denir. Sünnî olanlar, ibâdet yapmakda dört mezhebe ayrılmıslardır. - Kâfirler, kitâblı ve kitâbsız olmak üzere ikiye ayrılır. Müslimân evlâdı iken, sonradan dinden çıkarak kâfir olana, (Mürted) denir.
18 Kasım 2012 Pazar
Herkesin bilmesi gereken İslam Terimleri
KATEGORİLER :
DİNİ BİLGİLER
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız bizim için önemlidir.